Spilberske hradby se rozpadaji

Koncem ledna 2004 se navstevnikum kasemat brnenskeho hradu Spilberk naskytla zajimava podivana ve vychodnim prikope. Stena hradeb totiz zacala byt stale vice vypoukla, ve stredu oblouku az o pul metru.

Pruvodkyne kasemat si delaly srandu, ze je Spilberk tehotny, a nikdo nechapal, co se deje. Cekalo se na spilbercatko. Stavebni technici naridili udelat cisarsky rez - pruzkumnou sondu a cast vypoukle zdi poodhalit, rozebrat, aby se nasla pricina. Nekteri zasveceni tusili za vypouklou zdi nejake vyusteni chodby, do niz se treba nahromadila voda, protoze mezi nadsenci jsou urcite predpoklady, potvrzene proutkari, ze pod Malym vnitrnim nasvorim hradu se ve skale nachazi razene stoly. Technici s nazorem nesouhlasi a stavebni technicka argumentuje tim, ze pri archeologickem pruzkumu se na chodby nenarazilo (byl vsak pod nadvorim proveden pouze do hloubky 80 cm!), zustavam bez komentare...

Po odkryti vrstvy cihel byla viditelna mezera a potvrdily se domenky, ze vnejsi plast - zdivo hradby neni ukotveno na stenu a skalni podlozi vnitrni, a postupem casu se do zdiva dostala voda. Vlivem poslednich znacnych teplotnich vykyvu voda pracovala, a zmeny jejiho skupenstvi, kdyz zamrza, maji silu samozrejme i trhat cihlovou zed a narusovat ji i zevnitr.

Postupne tedy dochazelo k tomu, ze se zvetsovala vnitrni skulina neukotvene zdi od vnitrniho nosneho starsiho zdiva a skaly, vniklo tam vice vody, ta opet zapracovala, skulina se opet zvetsila, az zacalo byt viditelne, ze je stena stale vypouklejsi.

Sonda byla uskutecnena v oblasti vydute zdi, a jeste nahoru nad ono misto. Po rozebrani se zacaly trhat dalsi okrajove casti hradebni zdi a obnazena cast hradby se tak jeste rozsirila.

Nyni se bude muset investovat do dostaveni a predevsim spravneho ukotveni hradebni zdi. Clovek by neveril, ceho je mrznouci voda schopna, kdyz i spilberske hradby ji podlehaji...


Puvodne uzky pruh cihel se rychle rosiril a vypadly dalsi casti hradby



Mezi stenami byla jiz znacna mezera



Vnejsi hradebni stena nebyla ukotvena na vnitrni!



Vyduti steny bylo znacne a prekvapilo vsechny



Brzy se trhaly dalsi casti, voda stenu znacne narusila...



Pohled do vychodniho prikopu kasemat pocatkem unora 2004



Pripojte se do diskuze, nebo nechejte vzkaz, vas nazor,
pripominky a dotazy na navstevni knize serveru:
www.agartha.cz

Navstivte stranky Spilberku, expozice a
barokni kasematy nejen na strankach:
www.spilberk.cz