2002 - 2018
Návštěvnost:
2008-2015: 560172

Nové počítadlo od 28.5.2016:
počítadlo.abz.cz


Naše sdružení:
Průzkumy a akce:
Publikace:
Kamilovy další weby:
Zajímavé weby:
Spřátelené weby:


Reklama:

Nadšenci se neleknou potkanů ani stok

Mladá Fronta, autor článku: Jiří Smetana

S virgulí či pružinou pomáhají lidé ze sdružení Agartha objevovat další podzemní prostory.

Brno - S virgulemi, pružinami a závažími se do brněnských ulic vydávají příznivci sdružení Agartha, které se zabývá výzkumem podzemí. Přestože mají k dispozici jen omezené prostředky a téměř nulovou techniku, v lecčem zdatně sekundují zkušeným badatelům.

Při pátrání po dalších podzemních chodbách a prostorech se nezastaví ani před potkany nebo stokou. "Teď lezeme do stoky, kterou má tento tunel chránit," říká amatérský badatel Radovan Soudek a na kovových stupátkách se noří do chodby, po jejímž dně protéká zapáchající voda. Zbývající členové čtvrteční miniexpedice stojí v klenuté chodbě pod Běhounskou ulicí, do které se koncem listopadu mohla vyjimečně podívat i veřejnost. Stoka o patro níž je mnohem méně přívětivější, pro badatele z Agarthy však zajímavější. "Odbočuje z ní několik dlouhých chodeb," vysvětluje Soudek.

Brněnský systém podzemí je na dlouhé a spletité chodby podle badatelů z Agarthy poměrně chudý. "Systém je tvořen spíše sklepy pod jednotlivými domy, než nějakým jednotným systémem," vysvětluje další z členů Agarthy Kamil Pokorný. Podzemní chodby pozná i na povrchu - pomocí pružiny, metodou podobnou proutkaření. "Podařilo se mi najít přesně vchod do jednoho ze systémů, který jsme sami objevili, pružina mi také ukázala, kde kopat, abychom se vyhnuli balvanu, kterým byl vchod zavalen," popisuje svoje zkušenosti s alternativními metodami. Služeb proutkařů z Agarthy občas využívá i Aleš Svoboda,, který už podzemní prostory zkoumá. "Jednou si mě zkoušel na Zelňáku, ukázal jsem mu pomocí pružiny sklepy, i když byly zasypané," tvrdí Pokorný. Úspěšnost jeho metody se podle něho pohybuje okolo osmdesáti procent.

Zejména Radovan Soudek tráví své volno i v archivech a hledáním pamětníků. "Podařilo se nám například najít unikátní plán podzemního krytu na Grohově ulici. Když jsme začali kopat, zjistili jsme, že jej Němci nedokončili," popisuje jeden ze svých objevů. Na kontě mají i jiné objevené prostory po celé jižní Moravě, protiletecký kryt z druhé světové války objevili nedávno i v Brně. Kde je, ale tají. "Nechceme, aby tam někdo chodil a něco se mu stalo," tvrdí badatelé. Bezpečnostních opatření není podle nich nikdy dost. "Třeba když lezeme do kanálu, vždycky někdo hlídá venku," dušují se.

foto
Takto vypadal článek v originále, v deníku Mladá Fronta

foto
Detailní záběr na Radka Soudka pod Běhounskou ulicí (Foto: Jaroslav Švanda)


ZPĚT o stránku

Pokud víte o starém sklepu, krytu, paranormálních jevech, silových místech, >>> kontaktujte nás...
Pokud chcete změřit škodlivé geopatogenní a psychosomatické zóny, elektrosmog přesnými přístroji do 18 GHz, nebo termokamerou zjistit tepelné úniky z neznámých prostor, nabízím Vám osobní služby >>> www.elektrosmog-zony.cz
Pokud se více zajímáte o staré chodby, navštivte náš odbornější web: www.starechodby.cz
Badatelská společnost Agartha

webmaster, texty a foto: Kamil Pokorný
© 2002 - 2022

Již přes 20 let bádání, lezení, focení, psaní a programování pro vás :-)